nuffnang

Kawan-kawan saya

Saturday, January 21, 2012

:: KAD JEMPUTAN KAWIN - JANGAN JADI JAHIL TENTANG KALIMAH ALLAH::

Assalamualaikum to all.





Memandangkan harini sabtu, maka dengan sukacitanya cuti lah aku pun. Harini dengan esok memang banyak kenduri. Kat kampung aku ni pun belambak sampai tak larat nak pi. Alkisah pun, aku pun update la kad kenduri yang bersusun atas oven kat dapuq tadi. Nak tengok la kenduri sapa yang ada harini. Ada satu kad jatuh atas kaki aku.Aku pun tunduk la ambik balik kad tu, tapi tiba-tiba aku ternampak "Walimatul Urus" Bismillahirrahmanirahim.....(tulisan khat) Allahuakbar! Aku terkejut. Alamak, ada tulisan bismillah la.





Masyaallah, mengucap panjang aku. Ada kalimah Bismillah kat kad tu. Aku terpikiaq, depa yang buat kad ni tak perasan ka tak sepatutnya buat kalimah tu atas kad yang boleh dibuang tepi-tepi jalan. Tak elok sangat, betapa jahilnya kita bila kita tak sedaq benda tu sebagai satu hinaan bila kalimah dalam Quran dibuang ke mana hala ja.





Cuba tengok contoh-contoh kad kat bawah ni. Kesilapan yang dianggap remeh bagi setengah orang, kononnya nak nampak unik konon, so depa print ayat quran, print hadis nabi atas kad kawen. Tapi dalam kejahilan tu jugak, takda sapa nak pikiaq, kad macam ni bila-bila masa ja orang buang. Jadi tanggungjawab kita ni nak kena tengok, ke mana hala tuju ayat-ayat yang diprint dalam kad tu. Nauzubillah. Jangan buat hinaan lagi pada ayat Quran.




Kalau buat kad tu, kena alert sama. Jangan kira cantik sebab nak ikut design ja. Pastikan semua rumi. Cuba bayangkan, bila kalimah dalam Quran dijumpa dalam parit ka, tah mana-mana ja. Astagfirullah al azim.














p/s : Cer check balik kad kawen kat rumah, sama-samalah kita pelihara kalimah Allah ini, jangan buang merata-rata.

3 comments:

Nyamuk Terbang said...

org zaman skrng kira nak cntik kn kad jer

Eyda Syahida said...

nnti nak jemput org pakai blog, twitter ngn fb je la. ehekk! :p

::Mastura Zakaria:: said...

@Nyamuk tebang


betui.depa tak kira dah kad tu mcam mana, nak lawa ja.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails