nuffnang

Kawan-kawan saya

Monday, August 30, 2010

::MARI MEMBUAT OREO CHEESECAKE::

Hai semua sahabat...
salam 1 Malaysia
sambil2 aku menyping entry kali nih
aku tengah tengok Jangan Tido Lagi..hihihi
tah sapa-sapa la nyanyi ni, lagu tak sedap langsung
adehh...saket telinga pon ada..
tapi layan je la..kang kalo tutup tv...sunyi lak...

okeh, mengenai entry kali nih
yang akan membuatkan anda semua terliuq
aku sekali lagi dengan semangat tahap dewa dan gaban
dengan bangganya berjaya gak buat cis! cheesecake lah!hihi...
setelah beberapa kali di postpone disebabkan 
masalah mixer terbakaq segala..hahahha... 
belom bakaq kek aku dah bakaq mixer dulu..hahaha

i would like to present
"OREO CHEESECAKE"
ngeh2...
semangat lak buat pembentangan..hahhaha

errrrrrr...sila abaikan pemandangan belakang tu ye
biasala kalau dah namanya dapuq..hihi

sedap wallaweh.. walopon ni first trial n error aku
tapi rasanya..perghhh..takda error..hahahah
sendiri makan sendiri komen..hahaha


ha...ni lah rupa cheesecake yang dah aku kerat...
aku buat, keluaqkan dari peti ais, aku jugak yang rasmi
mak aku lak memang tak layan menda2 cheese nih
haahha..maklumla takda adik..
so masalah perebutan nih takkan berlaku..hahhah


errrr..tetiba aku rasa terupload muka aku
banyak dari kek..hahahha
mintak maaf la ye..memang tebiat semulajadi aku
pantang tengok kamera..hukhuk..
okeh, pasni aku janji tunjuk gambaq kek je okeh..
ngeeeeeeeeeeeeee..


haaa....dah takda muka aku kat sinin..hihihi
ni lah bahan2 yang terlibat secara langsung
dalam menyedapkan kek aku...


ni masa baru keluaq dari peti sejuk...
sejuk jugak mata memandang..hihi
macam ada nur gitu..hihi


masa dah dikerat-kerat dalam sedemikian rupa...
yang bawah tu basenya adalah biskut oreo yang 
aku tumbuk guna lesung....
nasib bek tak pedas...
sebabnya aku ambik lesung yang mak aku guna
untuk buat sambal belacan..hahahhaha
okeh, pada sesapa yang nak cuba, try, test
oreo cheesecake yang mantap ni..
sila salin mengikut resipi yang aku kidnap
dari tenet..hihihi
Bahan:
(untuk lapisan bawah)
-200g biskut oreo[krim dia buang je, tak sedap pon] ditumbuk halus
-100g sponge kek coklat,ditumbuk halus[aku guna twiggies gardenia tu sebab darurat]hihihi
-60g mentega[dicairkan]

Untuk topping:
-500g cheese cream[aku guna philadelphia..tah betui ke tak aku eja, depa kata sedap..tapi mahai gak la]lantakla...
-sebijik kulit lemon parut halus 
-100g gula kastor
-1/2 sudu jus lemon[jangan boh banyak kang masam, jangan salahkan aku]
-3 sudu besaq gelatin[aku guna halagel]memang sah halal
-1  1/4 cawan whipping creme
-50g biskut oreo[tumbuk kasaq sket]
-2 bijik telur
-160g susu[fresh milk tu, jangan lak boh susu stoberi ka coklat lak]
-2    1/2 sudu air[ayaq]hihihi

okeh...cara nak buat

-cairkan mentega pastu tuang dalam adunan biskut+sponge kek yang ditumbuk halus tadi, campur la semua sampai sebati

-pindahkan adunan tadi dalam loyang kek, pastu tekan-tekan bagi rata, agak ketebalan dalam 1 cm macam tu, pastu sejukkan dalam peti sejuk lebih kurang dalam 1/2 jam

-sementara nak tunggu base dia sejuk dan keras sket, putarkan cheese cream, whipping cream dan jugak kulit lemon sampai sebati

-dalam acuan lain,buat secara double boiler telur, gula, susu,jus lemon dan gelatin, kacau sampai tak berketul okeh...

-pastu, campurkan adunan krim yang diputar tadi dengan adunan yang diboil tadi nih sekali ngan biskut oreo yang ditumbuk kasaq tadi. Kacau sampai sebati. Pastu tuangkan saja dalam loyang biskut yang disejukkan tadi..

-pastu sejukkan dalam peti ais lebih kurang 4 jam, lagi lama lagi la elok, pastu bolehla tunggu maghrib untuk merasa.hihihi

p/s :selamat mencuba dan semoga melompat riang macam aku dengan kek jadi-jadian memasing..hihihi
 

2 comments:

~♥ iella ♥~ said...

kena try nie..mna tau kot2 menjadi..sedap hingga menjilat jari..hehe

::Mastura:Zakaria:: said...

tryla..memang power la..hihihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails