nuffnang

Kawan-kawan saya

Tuesday, December 20, 2011

::TUTORIAL : CENTERKAN HEADER BLOG::

Assalamualaikum stalkers and readers. peace yawwww.hihi



Malam ni mai dah mood aku nak bagi ilmu bagai.Hehehehe. Sepanjang aku cuti harini asyik dok meronda blog orang ja. Dan ramai jugak aku tengok blog hangpa masing-masing tak center header tu. Contoh cam header aku yang dok ada ni.cewwwwwwwah.




Kat bawah ni antara koleksi header aku yang aku edit susah payahnya.hahahah. Tapi la ni aku low profile sket, sorok muka.haha Dengan header yang lebih rileks bersama putera katak ku.oh lebiu.haha.gilosss.










Okeh.meh aku nak peturunkan ilmu turun-temurun dari blogger-blogger otai sebelum ni. Jangan risau tak payah nak pi mandi limau segala.hahaha. Cuma ikut step yang aku ajaq ni, comfirm settle masalah.



1. Pi kat dashboard > design > template designer > advance > add css

2. Pastu bila kat bahagian add css tu, hangpa boleh pastekan code kat bawah ni...




#header {
margin: 0px 0px 0px 0px;
padding: 0px 0px 0px 0px;
text-align: center;
}

Pastu tekan spacebar. So nanti dia akan masuk dalam tu. Nampak tak yang aku highlight kaler kuning tu, hangpa kena adjust sket. Main dengan angka. ubah yang tu ja. Tukaq nilai ukuran tu dari 0 sampai 100. Kebiasaannya, pada 35px.


3. Save ja. Jangan lupa pulak.


p/s : Kalau taktau tanya na.... tok guru aku : akalemosi.com.

10 comments:

Mishter Izwän said...

belajar edit blog sendiri disini

advance-blog-user.blogspot.com

do follow untuk dpt updated

thnks

missina said...

bagus info ni,,tp tak bp paham lg,,huhu,,neway 1st time dtg jalan kt sini and follow skali,,salam kenalan,

aku adalah aku said...

terime kaseh terima kaseh terime kaseh..dah berjuta-juta saya ikut step org len x jadijadi..hu3
excitednyer sayerrrr....trimasss

OhYukie said...

jadi!jadi!jadi!
bnyk2 tutor yg ni je yg jadi
tenkiu so much !

Nur BaiYah said...

menjadi..tq for tuto..done follow u

nurul rabiatul adawiyah said...

thanks :)

Murni Afiqah said...

salam saudari.
senang je tutorial ni.
terima kasih banyak.
Saya tukar jadi 100. cun-cun center.
datangla tengok heheh

atieyshahrom said...

thnx , i like this post !

izz cik said...

Assalam sis...
at last...center jugak header saya ..hihik... thanx sis 4 d info <3

jenguk2 la blog saya yang kucar kacir ni ye...

http://matasepet_cunsaja@blogspot.com &
http://izzbeautyshoppe.blogspot.com

Mary Jaungin said...

setuju..byk2 tuto ni jer yg jadi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails