nuffnang

Kawan-kawan saya

Monday, August 1, 2011

MUHASABAH DIRI #1: NIKMAT YANG PALING BESAR

Hai blogger, blogwalkers,stalkers, readers and sapa-sapa yang masih sudi lagi singgah di blog picisan ni....First of all, assalamualaikum warahmatullahi wabarakatuh dan selamat berpuasa to all muslims... Pagi ni insyaallah kita mulakan 1 ramadhan ni dengan sebaik mungkin, hari yang senggang diisi dengan kerja dan bacaan yang ilmiah, masa-masa terluang diisi dengan zikrullah, dan sama-sama lah kita melipatgandakan amalan di bulan puasa, bulan keampunan dan kerahmatan ni.
Muhasabah hari ni dipetik dari tazkirah yang diadakan selepas solat tarawih sulung semalam. Nikmat yang paling besar yang Allah bagi pada kita adalah nikmat panjang umur.
Makin lama makin pendek usia kita. Tak semua orang mampu hidup lama sampai menjangkau usia beratus tahun. Alhamdulillah, dengan usia kita yang masih muda, dapat kita menempuh 1 ramadan lagi hari ni. Jadi, perlukah kita berbangga dengan hidupnya kita saat ini berbanding orang yang telah lebih dahulu meninggalkan kita? Jawapannya hanya ada pada kalian.


Maka beruntunglah mereka yang di sepanjang usianya 
banyak mengumpulkan saham akhirat berbanding mereka yang hanya sibuk mengejar dunia.
Jadi, tanyalah diri kalian, amalan apakah yang aku buat di dunia ni 
yang dapat membantu aku di akhirat kelak?Janganlah ada antara kita yang kata... "ahhh...lambat lagi aku nak mati ni". Kalian ingat lah, semua nyawa kita ni adalah percuma sebagai pinjaman. Allah lah pemiliknya, jadi DIA berhak menariknya pada bila-bila masa tanpa mengira berapakah usia kalian. Bersyukurlah dengan kedatangan bulan ramadhan yang mulia ni, kita dapat menambahkan amalan kita untuk dijadikan saham di akhirat kelak.p/s : Al-fatihah buat semua umat islam di seluruh dunia yang telah pergi meninggalkan kita

3 comments:

kemboja said...

saling ingat mengingatkan di bulan yg mulia ni..semoga kita semua mendapat barokah dariNya..amin

damha said...

masa berlalu begitu pantas...
tanpa kita menyedarinya...
selagi hayat masih ada...
gunakanlah dgn sebaik mungkin...
masa yg lepas xkan berulang lg...

::Mastura Zakaria:: said...

insyaallah..ingatan bersama buat kita yang selalu alpa..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails