nuffnang

Kawan-kawan saya

Friday, June 24, 2011

::PERTUNANGAN ATAU PERNIKAHAN::

Assalamualaikum bloggers...



Harini aku nak update sket tentang trend zaman la....hihihihi. Sebenaqnya semalam lagi aku nak tulis pasai ni, tup-tup dalam semanis kurma semalam ada pasai ni jugak. Jadi aku ambik kesempatan untuk story-mori pasai ni...hihihihihi








Kalau sebut pasai bertunang, secara automatiknya kita dah masuk dalam satu fasa yang lebih serius, tapi bukanla bermakna kita kena bebankan diri kita nak buat majlis grand-grand sampai kena hutang sana sini semata-mata nak jadi 'superb' pada hari tu..oh, no no no.




Bertunang pada zaman la ni aku tengok,kawan-kawan aku la.... banyak yang depa buat pelamin dan ada yang buat ala-ala stage gitu....Aku ingat dah menikah ka ataupun lepas akad nikah ka...rupanya baru bertunang...Mak aiiiiii...memang superb.



Bagi aku la, ni pendapat aku la, terpulang pada pendapat masing-masing kan, aku lebih suka yang rilek-rilek ja, yang tak terlalu 'berat' dan berprotokol.....



Memang tak salah nak buat, semua atas kemampuan masing-masing, tapi satu la yang aku pelik...... masa 'bercouple' sibuk heboh-heboh...upload gambaq sana...upload gambaq sini.....time tunang, takmau heboh pulak. Bak kata ustazah, time bertunang la kena dihebahkan supaya takdak lelaki lain nak merisik atau nak cer masuk line....




Ni bila bertunang, tak ngaku pun ada, bukan kah lebih baik kalau tell the truth ja....Ada setengah orang bila kita tanya "eh, dah bertunang ka?" dia jawab "eh, mana ada"..huhuhu....takkan malu ngaku kot....couple boleh ja bagai nak rak....Bukan orang nak ngumpat kot....hepi lagi ada la tengok kawan-kawan bertunang.




Yang paling penting dalam sebuah majlis tu, adalah lamaran pihak lelaki dan perbincangan kedua keluarga untuk ke step yang berikutnya... Janganlah terlalu mengagungkan adat sampai membelakangkan agama yang lebih memudahkan sesuatu jalan....



p/s: errr....ada sapa nak bertunang lagi? tahniah.....

14 comments:

alinac lover said...

btol2..yong pon ada terfikir...skg ni ramai yg wt ala2 stage gitu kan..xpe la kalo mampu.tp kalo yong..rasa xde kot semua tu hehehe

Akulah Pak Lan said...

Ghai,...nak bertunang dah ka? ekekeke

al_hakim said...

hurm..kalau tak silap saya..pertunangan jgn dihebohkan kerana ia bukan satu kepastan lagi..kalau perkahwinan baru dihebohkan..

Firdnurjue said...

tu la pasal..sekarang nie style tng cam ala-ala nak nikah dah..ade tu da boleh terus nikah jeak..huk3
tapi ikutla kan..atas kemampuan msg2..tapi if jue la..biarlah sederhana jeak..yg pntgnyer nikah t..:-)

kemboja said...

trend sekarang.. bertunang mcm bersanding.. hihi

adib syazwan said...

aaaa....betoy2...=P

::Mastura Zakaria:: said...

@ alinac lover


itula...terpulang pada yang mampu....

::Mastura Zakaria:: said...

@Akulah Pak Lan


dak lagi la paklan..hihihi

::Mastura Zakaria:: said...

@al_hakim


bertunang kan ada majlis...walaupun kecil-kecilan tapi ada lamaran....majlis tu maksudnya dihebahkan la....untuk bagitau diri dimiliki, dan x dilamar orang lain.....


macam mana kalau time couple dah sibuk hebah2, tapi bila bertunang buat senyap2? sama ja...dua2 status dalam keadaan xpasti jugak kan....

::Mastura Zakaria:: said...

@Firdnurjue


betul tu..apa pun biarla berpadanan... sesuai dengan agama...

::Mastura Zakaria:: said...

@kemboja

kadang2 adat membatasi agama....emmm

::Mastura Zakaria:: said...

@adib syazwan

yup...soooo true..

= d = said...

kenape nk kene sembunyi2 kalau da tunang..
pelik la plak..
hehe..
:)

Ms and Mr Red Ribbon said...

setuju! saya pon pelik bertunang pakai pelamin bagai... saya bertunang niat saya nak saling berkenalan antara 2 big family dan more to tentukan step berikutnya jer...
thats all...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails