nuffnang

Kawan-kawan saya

Wednesday, April 20, 2011

::KENA TIPU MELIBATKAN DUIT ??? APA TINDAKAN ANDA::

Salam 1 Malaysia buat semua blogger sekalian, yang mana yang tengah makan, tengah jalan kat blog orang lain. Selamat jalan-jalan lah ye. Okeh, kali ni aku mengupdate entry yang agak serius ya bunyinya. Aku tau, kalau aku tak serius pun, aku akan cubala se'serius' yang boleh ye....sebab aku adalah seorang yang serius, kalau orang serius.



Okeh, (kembali serius)...

Anda pernah tertipu? kalau dua tiga ringgit tu standard la, ni bagi aku yang melibatkan ratusan, ribuan dan segala? Yang ala-ala gores dan menang tu? Aku tau, ramai anggap remeh benda alah ni. Kalau aku cakap kat orang pun, mesti boring gak dengaq. Tapi memandangkan agak besa la aku handle kes-kes macam ni, so aku cuma boleh bagi pandangan dan nasihat ja la......



Bahawasanya, jangat terkejut kalau aku bagitau geng-geng student adalah mangsa yang paling senang untuk ditipu. Bukan depa ni ja, malah cikgu, Dato', geng-geng kaya, geng-geng yang tak berapa cukup duit, semua kena.




Hati-hati ya.......hangpa semua bukan tak pernah tengok tv. Tambah-tambah iklan kat tv banyak yang pasai skim cepat kaya kan?skim gores dan menang la. Yang ni, student pun kena tau. Ada yang hilang duit PTPTN macam tu ja sebab nak sangat gores kad yang tah hapa-hapa tu...




First step.....
Kalau ada orang yang mai promote kad gores ka apa-apa yang memerlukan anda gores dan bagi duit. Please, hangpa buat muka sekupang ja kat dia dan blah ja dari situ. Jangan gores dan dengaq cakap dia. Ni ada kes jugak kena pukau gores kad. Kalau boleh, jangan tengok sangat ye mata si promoter tu, takut jadi benda macam ni.




Second......
Bila dah gores, tetiba dia kata "eh, cik dah gores kena jugak bayaq utuk dapat hadiah". Pleaseeeeeeeee.... jangan!!!JANGAN bagi no akaun bank la, details hangpa semua kat si promoter. Tah celah mana ja dia mai promote, hangpa terus percaya kat dia.




Third...
Anda kena tau hak anda. Hak pengguna. Dah dia promote sangat walaupun anda jalan laju, berenti sat, pastu gores la (tu pun kalau nak gores). Gores, pastu blah ja............hihi....Tapi, better janganla.




Tapi kalau dah kena jugak, dah bagi no segala, haaaaaaaaaaaaaaaaaaaa..tu memang dah panjang cerita la tu. Memang sia-sia la iklan pengguna kat TV. Ada 1 kes student 2nd sem kena tipu, berapa ribu aku taktau la....Lesap duit PT dia.....Dah tu pulak, dia bagitau aku, resit apa segala semua takdak. Nama si penipu pun taktau, nama syarikat segala taktau. Yang ni satu ja aku boleh nasihatkan. Pi report polis dulu, lepastu insyaallah aku boleh jadi consultant..hahahhaha..free ni...lagi takmau??hahahhha..




Takat ni ja la kot, entry serius aku. Nanti aku serius lagi. Kalau 24 jam aku serius, aku rasa cam panda pulak. Kalau ada apa-apa nak tanya, drop komen ja. Sebab banyak orang taktau saluran nak mereport dan cemana nak tuntut duit.




P/s: kalau beli barang apa-apa tu, makesure dapat resit dan simpan.

3 comments:

Biey said...

Datang terjah dari belog Abg Ben..

Hot Entry!!
Realiti Kehidupan : Pasangan Suami Isteri VS Pasangan Zina !! ..

♥yaya budak suka embun♥ said...

kami selalu simpaaaaaaaaannnnnnnn :D

::Mastura Zakaria:: said...

gooodddddddddd girl...simpan2...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails