Salam 1 Malaysia
Harini nak share lagi resipi bujang.
asek bujang ja resepi aku ni..
asek bujang ja resepi aku ni..
haha...nasib badan la..
Okeh, seperti biasa sebelum mengupdate aku mesti makan dulu sebabnya untuk mengelakkan keliuran yang over, so....dah makan baru leh upload gambaq...bab makan serah kat aku!.tapi tak besaq-besaq. Bagi yang tengah lapaq ni sekali lagi aku memproducekan (eh, apa aku cakap ni) resepi baru yang terhangat di pasaran dan terbaik dari ladang. Memandangkan nama pun kerang, maka mangsa utama pun kerang lah. Tapi mestilah kerang yang masih single tidak in relationship ye...hehe
Bahan-Bahan:
seperti dalam gambaq ni..(sukatan adalah ikut suka masing-masing ye)
1 biji bawang besar
1 biji ubi kentang
Daun bawang
Daun saderi
Kerang (disiram ayaq panas ketika hayatnya ataupun rebus pun takpa)
Kulit kerang tu untuk dibuang..hehehe
Sedikit kunyit
Lada hitam
Cili merah
Sedikit garam
Cara-cara:
1. Letak minyak sket, masukkan bawang, tumis sampai nampak garing sket pastu masukkan ubi. Goreng laaaa mengikut kreativiti dan agak-agak la.
2. Pastu, masukkan kerang, kacau sket, masukkan garam, teruskan kacau lagi, masukkan serbuk kunyit, kacau lagi la, masukkan serbuk lada hitam dan kacau-kacau lagi.
3. Setelah penat mengacau, hentikan!hehe. Rasa sket, kalau tak berapa nak masin, masinkan, kalau dah masin, sudahla...
4. Pastu last step, taburkan segala daun yang ada tadi dan cili merah. Siap! Dan kalau lebih tu, passing sebelah umah.
tadaaaaaaaaaaaaaaaaa...siap dah! cessss..tak mencabar punya resepi.
takpa la, janji settle dan tak makan masa..hahah
selamat menerai...
P/S: Membuat catatan peribadi dengan masakan paling simple di dunia kot..
1 comment:
wat sambal tumis kerang pun sedap tu...he333
Post a Comment