nuffnang

Kawan-kawan saya

Monday, May 16, 2011

::BUKAN SENANG NAK SENANG, BUKAN SUSAH NAK SUSAH ::

Assalamualaikum bloggers...



Mengupdate lagi pada waktu malam, dengan line tenet yang slow gila aihhhhh [mode:bersabaq]




Dalam hidup kita ni, kita kena selalu membenarkan perkara positif. Dalam maksud lainnya, tak semua apa yang kita mengidam [mengidam???] maksud aku, apa yang kita impikan tak semua kita dapat. Ada orang selalu 'demand' dalam hidup dia, contohnya macam mengharapkan benda LUAR BIASA terjadi. Kita kena faham, rezeki adalah pemberian Allah, bukan di tangan bapak...[dah macam dialog ahmad albab pulak]






Apa pun rezeki kita, kita kena redha. Setiap orang, rezeki berbeza mangikut apa yang diusahakan. Kalau ditanya tentang kehidupan, semuanya nak baikkkkkkkkkkkk belaka. Tapi hakikatnya, kita sendiri yang takmau berusaha lebih...betui dak? Jadi jangan jeles dengan apa yang orang ada....






Kita mungkin disogokkan dengan cerita kaya orang lain, tak ramai orang yang sanggup cerita susahnya, tapi ramai yang suka cerita bila dah senang. Sedikit sebanyak kita hanya dibayangkan dengan hidup senang..... tanpa kita menyedari betapa susahnya untuk berada di tahap senang...




"BUKAN SENANG NAK SENANG
BUKAN SUSAH NAK SUSAH"




Kita selalu membayangkan....kita akan bersenang lenang.......... dalam syurga indah umpama istana









Tanpa menyedari..kita hanya mempunyai..... teratak tua untuk berteduh









Kita hanya terbayangkan.......harta mewah yang digilai....










tanpa menyedari kita hanya mempunyai.........kapcai tua yang setia menabur jasa









kita hanya merasa cantik..bila pakaian termahal menjadi koleksi...








Tanpa menyedari........sang lusuh itu yang setia membaluti....








Kita selalu membicarakan yang sedap-sedap dan melabel hidangan ini adalah yang terbaik...









Tanpa kita menyedari..........masih ada yang menanti untuk meneruskan kehidupan...









Apakah kita masih suka membandingkan rezeki hebat orang lain tanpa sudi menoleh sedikit ke belakang untuk apa yang kita ada? Sekiranya dilihat level di bawah kita, tentu kita merasa jauhhhhhhhhhh lebih baik dengan apa yang kita ada sekarang. Dengan hati manusia, sentiasalah serahkan diri kepada Allah..Kita ni hambaNya..Bukan hamba syaitan. Sentiasalah meyakini.... Allah takkan menzalimi hambaNya, cuma ujian untuk menguji aras iman kita terhadapNYA.





Moral : Sentiasalah bersyukur...jangan terlalu memandang darjat dan kemewahan. Kelak kita tergolong dalam golongan yang tidak tahu apa itu nilai SYUKUR..




Penyumbang gambaq :
anak-jati-melayu.blogspot.com
flickr.com
anak-ferormasi.blogspot.com





sekian, untuk makluman.


2 comments:

SHM said...

setuju dgn ayat bukan senang utk senang , bukan susah utk susah . yang penting usaha . bukan angan - angan .

ahmad said...

usaha tangga kejayaan
Ahmad join contest ni

http://trioseposen.blogspot.com/2011/05/kenangan-pahitku-contest.html

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails