nuffnang

Kawan-kawan saya

Wednesday, May 4, 2011

::TERCARI-CARI TEMPAT SOLAT?::

Salam 1 Malaysia...selamat petang dah...(laaaaa..sat ja kan?)






Okeh, mengupdate lagi keja aku harini. Aku nak kongsi sket bab sembahyang ni. Ada orang kata, kalau nak pi mana-mana takdan nak solat lah, takda tempat solat lah.....Hamboi.........macam-macam alasan no.









Tapi,selalu berdoa "Ya Allah, selamatkanlaaaa aku, berikan rezeki kepada aku". Tapi solat bukan main malas lagi. Macam-macam dalih ada. Putaq belit sebab kes takmau solat. Ingat, doa senang-senang ja ka Allah nak bagi, kalau dah diri sendiri asar pun salah rakaat. Apa cerrrr.






Tapi bila tanya, perempuan pilihan?calon lelaki pilihan? JAWAPAN UTAMA mesti "ooo...senang saja, saya nak yang muslimah, jaga sembahyang". Pirrrrrrrrrahhhhhhh..kalau diri sendiri pun, doa qunut tak reti nak baca jangan mimpi laaaaaa senang-senang Allah nak bagi calon syurga. Bukan takat calon....rezeki pun dok tersekat-sekat.





Yang pi merayau, bukan main lagi. Alasan takmau solat, lambatla satgi keja tak siap...Kalaula mati time tu...... Nak jawab apa dengan Allah???? Boleh ka nak bawak keja masuk kuboq ha?.....Rumah dunia bukan main nak besaq-besaq macam banglo,tapi keja malas..... Doa bukan main, "masukkanlahhhh aku dalam syurgamu" tengok-tengok sembahyang 3 waktu pun payah. Apa nak jadi?





Bagi yang tercari-cari tempat solat kononnya yang terbaik taksemesti macam ni saja....







kalau dah sesat ka, tak jumpa masjid pun, boleh jugak laaaaa solat kat mana-mana asalkan berwudhuk ye. Jangan la wudhuk semalam, tapi guna sampai harini pulak. Kalau nak pi tengok bola pun still boleh solat lagi. Berhentila bagi alasan.....!





Kat bawah ni aku share lagi, tempat-tempat yang tidak menjadi halangan untuk hati mengingati Allah.... Kalau nak Allah ingatkan kita, pandai-pandaila jaga hubungan dengan Allah.....



































































Lain padang, lain belalang, lain orang lain ragam. Tapi bagi menyerahkan hati kepada Allah, solat tu tiang agama. Sebelum nak cari yang soleh, kita yang patut jadi soleh dulu. Takkan kita berusaha nak cari yang terbaik padahal diri sendiri pun satu waktu ja yang ingat nak buat????? Renung-renungkan dan selamat beramal =)








sekian, untuk makluman.

4 comments:

SHM said...

mmg setuju sgt dgn entry ni..
klu nak cri yg solehah, jdik yg soleh dlu..
Allah pun dah berjanji, llki baik utk perempuan baik..

adib syazwan said...

yeah!i LIKE this post...nak link kn psot ni kt my blog lah...boleh?hehehe...=)

::Mastura Zakaria:: said...

SHM: betul tu
Adib: link lah...ilmu untuk dikongsi...

Misz Muffin said...

stuju sgt,, :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails